Propositie Waterzijdig inregelen

Waalre Energie Lokaal heeft zicht het afgelopen jaar verdiept in het waterzijdig inregelen van je verwarmingssysteem om zo een deel van je gas te besparen.

Wat is waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen is het proces om een centrale verwarmingsinstallatie zodanig in te regelen dat het comfort en de energiezuinigheid optimaal zijn. Bij waterzijdig inregelen worden de waterstromen naar de radiatoren zodanig geregeld dat de warmte-afgifte optimaal is.

Als een centrale verwarmingsinstallatie niet waterzijdig is ingeregeld (98% van de huishoudens niet het geval) dan stroomt door de radiatoren dicht bij de CV-ketel te veel water, terwijl er door radiatoren ver van de ketel te weinig water stroomt. Hierdoor worden ruimten die zich ver van de CV-ketel onvoldoende warm en in de ruimten dicht bij de CV-ketel warmer dan gewenst. Wanneer je waterzijdig je systeem hebt ingeregeld hoeft je CV-ketel minder hard te werken. Hierdoor kan het comfort van de verwarming verhoogd worden en een gasbesparing tussen 5 – 15% (gemiddeld 10%)gerealiseerd worden.

 

 

 

 

Hoeveel is de besparing uitgedrukt in geld?
Het gemiddelde verbruik van een gezin is ongeveer 1600m3 per jaar. (bron: site MilieuCentraal.nl). Bij een gasbesparing van 10% is dat 160m3 x €0,60(gastarief) = € 96,- per jaar!

Wat kan WEL voor u betekenen?
WEL kan een Waterzijdig inregelaar bij u langs sturen. Hij kan uw hele verwarmingsinstallatie inregelen zoals bovenstaand beschreven en u daarmee uw besparing van zo’n 10% helpen te realiseren.

Wat zijn de kosten voor u?
De eenmalige kosten voor het waterzijdig inregelen via WEL zijn € 124,- (incl. btw). Dit tarief is gebaseerd op een standaard woonhuis met zo’n 10-12 verwarmingsplaten en/of vloerverwarming.

  • Is uw woning kleiner dan gemiddeld dan is het tarief € 104,- (incl. btw)
    • minder verwarmingsplaten en zonder vloerverwarming, flat woning, appartement
  • Is uw woning groter dan gemiddeld dan is het tarief € 144,- (incl. btw)
    • meer verwarmingsplaten en eventueel vloerverwarming
  • Mocht uw woning hier sterk van afwijken of zit u in een uitkeringssituatie neem dan even contact op.

Het waterzijdig inregelen kost u tevens zo’n 3,5 tot 5 uur (afhankelijk van uw situatie) van uw tijd en wat koppen thee.

Terugverdientijd!
Het milieu besparen doet u al meteen na de installatie en besparen op uw portemonnee kunt u al na 1 jaar en 3,5 maand. Want met een besparing van zo’n 10% per jaar op een jaarlijks gemiddeld gasverbruik van 1600m3 bespaar je per jaar dus € 96,- De kosten van € 124,- heb je er dus in 15,5 maanden tijd uit. (124/96 *12=15,5 maanden). Hierna gaat u dus echt verdienen!

Uw terugverdientijd is natuurlijk afhankelijk van uw besparing. Bij een besparing van 5% is de terugverdientijd 2,5 jaar en bij een besparing van 15% is de terugverdientijd 10 maanden.

Dat wilt u toch ook !

Neem dan contact op met WEL met onze Penningmeester

Graag in uw mail uw adresgegevens, telefoonnummer en soort huis (klein/middel/groot) vermelden zodat we contact met u kunnen opnemen voor het maken van een afspraak. (in uw mail kunt u ook gelijk een aantal datums/tijdstippen noemen om het maken van een afspraak te vereenvoudigen).

>>>Terug