WEL

Welkom bij Waalre Energie Lokaal

LED-Verlichting

Besparen op verlichting?

WEL heeft voor u een leuke korting geregeld voor LED Lampen ! www.ledlampenkopen.nu
Deze korting loopt op naarmate u meer besteld. Ook interesse? vraag dan de kortingscode aan bij onze penningmeester. <<— klik

Waar kun je op letten als je een zuinige lamp wilt kopen?

WEL zet het op een rij, zodat je met de juiste lamp thuiskomt en optimaal energie bespaart.

Verlichten met spaarlampen, tl-lampen en led-lampen kost veel minder stroom dan het gebruik van gloeilampen. Een gemiddeld huishouden heeft nog altijd 15 gloeilampen in gebruik. Wanneer deze vervangen worden door energiezuinige lampen levert dit een energiekostenbesparing op van 60 euro per jaar. Bij het kiezen van een gloeilamp was het voldoende om te letten op het aantal watt en de fittingmaat, maar bij energiezuinige lampen moet je op veel meer zaken letten, zoals de lichtopbrengst en lichtkleur, de dimbaarheid en het aantal keer dat de lamp aan- en uitgeschakeld kan worden.

Energielabel
Alle types lampen zijn voorzien van een energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een lamp is. Kies het liefst lampen met energielabel A++: die verbruiken tot 80 procent minder elektriciteit dan een vergelijkbare lamp met het onzuinigste label. Heb je 2 verschillende lampen met hetzelfde energielabel deel dan het aantal lumen (lm) door het aantal watt. Hoe hoger het getal, des te zuiniger de lamp.

Lichtopbrengst
Waar je bij energiezuinige lampen ook op moet letten, is de juiste hoeveelheid licht, ofwel de lichtopbrengst. Kijk voortaan liever naar het aantal lumen, dat is de hoeveelheid licht die een lamp geeft. De tabel laat zien hoeveel lumen een energiezuinige lamp moet geven, om een bepaalde gloeilamp te vervangen.

Gloeilamp wattage Lichtopbrengst Lumen
15 watt 100 tot 150lm
25 watt 200 tot 300lm
40 watt 400 tot 500lm
60 watt 700 tot 850lm
75 watt 900 tot 1100lm
100 watt of meer 1300lm of meer

Kleurtemperatuur
De kleur van lamplicht varieert van warm gelig tot koel wit. Op de verpakking staat deze ‘kleurtemperatuur’ meestal aangegeven in Kelvin (afgekort als K). Ben je op zoek naar een lamp met een warme kleur licht, kies dan een lamp van 3.000 K of minder. Boven 3.000 K wordt het licht steeds witter en koeler.

Formaat lamp
Niet alles verandert als je overstapt van gloeilampen naar spaar- of ledlampen. De fittingen blijven hetzelfde. Twee formaten zijn standaard: klein (zogeheten E14 formaat) en groot (E27). Neem de oude lamp mee naar de winkel, om zeker te zijn van het juiste formaat fitting.
Kijk voor aankoop ook even in de armatuur, en meet hoe groot het nieuwe peertje maximaal mag zijn. Zuinige lampen komen voor in meer verschillende vormen en maten dan gloeilampen. Op de verpakking staan de afmetingen van de lamp (lengte en diameter, zoals in de voorbeelden hieronder).

Dimbaar
Sommige led- en spaarlampen zijn dimbaar, andere niet. Of dit het geval is staat op de verpakking. Halogeenlampen werken altijd met een gewone gloeilampdimmer.
Een halogeen- of gloeilamp dimmen is overigens niet efficiƫnt: de lichtopbrengst daalt veel sneller dan het stroomverbruik. Dim je tot half zoveel licht, dan daalt het stroomverbruik maar tot 75 procent. Bij dimbare spaar- en led-lampen daalt het elektriciteitsgebruik wel nagenoeg evenredig. Sterk gedimde spaar- en led-lampen worden echter ook minder efficiƫnt.

Direct licht
Spaarlampen hebben meestal wat tijd nodig om tot hun volledige lichtopbrengst te komen. Inmiddels zijn er spaarlampen te koop die snel volledig licht geven. Op de verpakking staat hoe lang het duurt voordat de lamp zestig procent van de volle lichtopbrengst heeft bereikt.
Voor halogeen- en led-lampen is dit niet van toepassing; die geven altijd direct licht op volle sterkte.

Schakelen
De elektronica in spaarlampen slijt van aan- en uitzetten. Wil je een spaarlamp plaatsen op een plek waar je het licht vaak aan en uit doet? Kijk dan op de verpakking en kies voor een lamp die veelvuldig schakelbaar is: 500.000 schakelcycli of meer.
Halogeen- en led-lampen hebben veel minder last van veel schakelen.

Erg belangrijk: branduren
Let bij het vergelijken van prijzen ook zeker op het aantal branduren dat op de verpakking staat. Een lamp die 20 procent duurder is, maar twee maal zo lang meegaat, is uiteindelijk veel goedkoper.

Bewaar de kassabon
Bewaar de kassabon voor het geval de lamp vroegtijdig stuk gaat. Sommige fabrikanten bieden garantie op hun lampen; maar ook als er geen sprake is van een garantieregeling kun je de lamp mogelijk ruilen voor een nieuw exemplaar bij de winkelier of de fabrikant.

Lampen weggooien: apart inleveren
Gloeilampen en halogeenlampen mogen gewoon bij het huisvuil (niet in de glasbak). Alle andere lampen moet je apart inleveren.
Spaarlampen en tl-lampen horen thuis bij het klein chemisch afval, omdat er een beetje kwik in zit. Je kunt tl-buizen, spaarlampen en led-lampen gratis inleveren bij de winkel waar je nieuwe lampen koopt, ze inleveren bij de milieustraat van jouw gemeente of ze deponeren in een spaarlampen-inzamelbox die in sommige winkels te vinden is. Zo worden de lampen milieuvriendelijk verwerkt.

 

<<<Terug

© 2021 WEL

Thema door Anders Norén