WEL

Welkom bij Waalre Energie Lokaal

WEL besparen

U wilt verduurzamen maar weet niet waar te beginnen?  
Pieter van Deursen van WEL heeft wel een paar tips voor U.

Om te beginnen de WEL artikelen in De Schakel

Klik op de topics voor meer informatie !

Afval Scheiden
Indien je het nog niet gedaan hebt: ga afval scheiden. De grijze kliko kan een heel stuk leger. Zelf zit ik met mijn gezin (2 volwassenen en 4 kinderen) op maximaal een halve kliko per maand. Want wij doen aan afvalscheiding. Zo hebben we in de keuken een vuilnisbak voor plasic, drankkartons en blik, en een vuilnisbak voor restafval staan. Daarnaast hebben we een klein bakje voor groen afval en verzamelen we in de schuur de luiers, lampen, batterijen, glaswerk en de oude of kapotte kleding.  Scheiden van afval is één maar minder afval produceren is pas echt een uitdaging. Doe dit door bijvoorbeeld geen plastic tasjes meer aan te schaffen, maar hergebruik een katoenen tas.  Leen van je buur. Minder kopen betekent minder afval produceren. Bezoek eens de facebookpagina Waalre – Gratis/TeRuil/TeLeen/Weggeef/Gevraagd of vraag een keer in je buurt om een boor te lenen voor een klus, zo leer je de buurt ook nog beter kennen, twee vliegen in één klap!
Bespaar water
Bespaar water, door een spaarknop op je douche / kraan te plaatsen en/of een regenton te gebruiken. Daarnaast kun je ook (beginnen met) 1 dag per week geen vlees te eten. Hierdoor daalt de uitstoot van broeikasgas, hebben we minder dierenleed en wordt er minder water verbruikt. (100.000 liter voor de productie van 1 kilo rood vlees) Wij eten sinds 1 januari minimaal 1 dag in de week geen vlees en ik kan nu al zeggen dat ook die gerechten ontzettend lekker en gevarieerd zijn. Klik hier voor meer !
Isoleer je huis
Het is misschien minder zichtbaar maar isoleer je huis en start gelijk met besparen. Je krijgt er tevens meer comfort door, je huis gaat een energielabelstap omhoog en wordt meer waard. Isoleren van je huis verdien je gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar terug. Ga naar Isoleren !
Pelletkachel
Koop net als mij een pelletkachel ! Pelletkachels zijn het nieuwste wapen in de strijd tegen de hoge energiekosten. Een pelletkachel is een kleine biomassaketel. De brandstof bestaat uit houtpellets, de kleine geperste korrels waarvan 1,8 kilo gelijk is aan 1 m³ aardgas. Het is dus tot 50 à 60% goedkoper dan gas.  Pellets is op dit moment de meest milieuvriendelijke brandstof.  Koop een pelletkachel in 2017 en ontvang zo’n € 500,- subsidie terug. Klik hier voor meer !
Stroom opwekken
Heb je het geld er voor op de bank of kun je er op een andere manier aankomen? Investeer dan in zonnepanelen ! Op zonnepanelen heb je een hoger rendement dan op je bankrekening. Zelf heb ik sinds 2013 zonnepanelen om in mijn totale elektriciteitsbehoefte te voorzien. Bij WEL hebben we het gemakkelijk voor je gemaakt. In feite hoef je alleen maar JA te zeggen en natuurlijk te betalen.

  • Klik hier om te zien of uw woning geschikt is.
  • Lees hier meer over zonnepanelen
  • Of laat anders gewoon gratis je woning schouwen, klik hier !
Pompschakelaar
De circulatiepomp van uw vloerverwarming draait standaard 24 uur per dag, 7 dagen per week en is één van de belangrijkste energieverbruikers in uw woning. Door toepassing van de pompschakelaar kunt u op die elektriciteitskosten tot 70% per jaar besparen. Daarmee bespaart u al snel per jaar de aankoopprijs van deze pompschakelaar. Meer info hier !
Infraroodpanelen
Infraroodpanelen zijn voornamelijk bestemd voor de verwarming van de interieurs, waarin ze niet alleen als bron van verwarming, maar ook als een belangrijk design element functioneren. Ze zijn ook een ideale vorm van verwarming voor een lage-energie-woningen, waar men met lage kosten voldoet aan de eisen m.b.t. lage temperatuur verwarming. De panelen zijn voorzien van een behuizing met thermische isolatie, die zorgt dat het paneel aan de achterzijde nauwelijks warm wordt en de warmte wordt geconcentreerd aan de voorzijde van het glas-paneel.
Overstappen van Energieleverancier
Wist u dat 52% van de huishoudens nog nooit is overgestapt naar een andere energieleverancier. En dat het merendeel van deze huishoudens betaald onnodig te veel! U wilt graag weten of het voor u interessant is om over te stappen. Klik dan hier !
Vragen over uw Energielabel
Hier hebben we een apart stuk voor geschreven gezien er veel vragen zijn over het energielabel Klik hier voor meer informatie !
LED verlichting
Gloeilampen kunnen echt niet meer. Vervang ze gelijk door LED-verlichting en bespaar enorm veel energie ! Klik hier waarom !
T5-TL verlichting
Thuis of in uw bedrijf nog TL-balken hangen? Vervang deze door T5-TL en bespaar wel 50% op uw energiekosten. Deze investering verdiend zich snel terug. Meer info hier !
Gas besparing
Verbruik minder van de fossiele brandstof Gas! Klik hier hoe!
Waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen is het proces om een centrale verwarmingsinstallatie zodanig in te regelen dat het comfort en de energiezuinigheid optimaal zijn. Bij waterzijdig inregelen worden de waterstromen naar de radiatoren zodanig geregeld dat de warmte-afgifte optimaal is met als gevolg dat uw CV-ketel niet zo veel hoeft te stoken = gasbesparing. Lees er hier meer over !
Radiatorfolie
Verwarmt u uw buitenmuren ook onnodig? Er gaat veel warmte verloren achter uw radiotoren. En dat kan anders met de ‘onzichtbare’ radiatorfolie van TONZON. Nu met korting via WEL. Interesse? klik hier !
Warmtepompen
Bespaar nog meer op uw gasrekening! Installeer een warmtepomp. Meer informatie over deze pompen kunt u hier vinden !

 

Wacht niet langer

Heb je zelf ook een idee gehad, maar durfde of kon je er nog niet aan te beginnen?

Wacht niet langer, dit jaar ga je beginnen!  Wil je er een keer over praten: kom dan naar het energieloket of onze netwerkborrel.

 

© 2022 WEL

Thema door Anders Norén