WEL

Welkom bij Waalre Energie Lokaal

Uw energielabel

Je vragen over het energielabel beantwoord!

In februari is het voorlopige energielabel bij velen op de mat gevallen. Landelijk stuurt de Rijksoverheid dit voorlopige energielabel naar alle huiseigenaren. Hoe belangrijk is zo’n label eigenlijk? Waarom krijg je dit voorlopige label? Hoe vraag ik een definitief label aan en hoe verbeter je het label van je huis?

Wat is eigenlijk het energielabel voor woningen?
Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven. Het is te vergelijken met de energielabels voor apparaten, zoals koelkasten en wasmachines. Energielabels voor huizen gaan van G tot A, waarbij A het meest zuinig is.

Wat is het voorlopig energielabel?
De overheid berekent dit label aan de hand van het woningtype, oppervlakte en bouwjaar. En houdt geen rekening met de woningverbetering sinds de bouw. Heb je bijvoorbeeld sinds de bouw je dak of gevel geïsoleerd? Dan kan het zijn dat je huis zuiniger is dan het voorlopig energielabel aangeeft. Als er sinds de bouw niks meer is gebeurd en je hebt een oude woning dan kan het slim zijn om na te denken over energiezuinige maatregelen. Want een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Wat moet ik nu met het voorlopige energielabel?
Ga je binnenkort je huis verkopen of verhuren? Dan ben je van 2015 verplicht om het voorlopig energielabel om te zetten naar een definitief label. Als je blijft wonen waar je woont hoef je in principe niks te doen. Het energielabel kan je wel aan het denken zetten over je eigen energieverbruik en mogelijke maatregelen thuis.

Een energiezuinige woning met hoog energielabel kan de mogelijke verkoop en zelfs de prijs van je woning ten goede komen. Nu het energielabel verplicht is bij verhuur en verkoop wordt het nog belangrijker. Jij koopt toch ook liever een woning met een groen label? Ook als je niet wilt verkopen of verhuren is een hoog energielabel voordelig. Hoe hoger het label, hoe lager de maandlasten. Daarbij komt dat een goed geïsoleerde woning met daarbij bijvoorbeeld dubbel glas ook een stuk comfortabeler is.

 

Wat als ik verkoop of verhuur zonder definitief energielabel?
Wie zijn huis verkoopt of verhuurt zonder definitief energielabel kan een boete krijgen van 405,- euro. Het naleven van deze regel wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Zij krijgen van het kadaster door welke woningen er worden verkocht.

Definitief energielabel aanvragen?

Op de website Energielabelvoorwoningen.nl kun je aangeven welke maatregelen sinds de bouw getroffen zijn. Je zult dan zien dat het energielabel beter wordt. De aanvraagkosten variëren van 10 tot enkele 10-tallen euro’s.

Dit gaat in de volgende zes stappen:

  • Inloggen met DigiD.
  • Gegevens van de woning controleren en eventueel aanpassen.
  • Bewijs (foto’s) toevoegen aan het online woningdossier.
  • Selecteer een adviseur die het bewijs gaat controleren.
  • Gegevens versturen.

Het definitieve, officiële, energielabel ontvangt u vervolgens automatisch.

 

Veel mensen zijn teleurgesteld in het energielabel. Gelukkig kan je daar wat aan doen!

Door één labelstap omhoog te gaan kan je je maandlasten al met 10% verlagen. Je label verbeteren loont dus!

Er zijn verschillende maatregelen om je woning te verbeteren. Te denken valt aan isolatie, zonnepanelen of HR++glas. Wil je weten wat er mogelijk surf dan wat verder op deze website.

Bekijk het energielabel van uzelf of van anderen : Zoek een Energielabel

>>>Terug

 

© 2021 WEL

Thema door Anders Norén