WEL

Welkom bij Waalre Energie Lokaal

Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen

Waalre Energie Lokaal heeft zicht het afgelopen jaar verdiept in het waterzijdig inregelen van je verwarmingssysteem om zo een deel van je gas te besparen.

Wat is waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen is het proces om een centrale verwarmingsinstallatie zodanig in te regelen dat het comfort en de energiezuinigheid optimaal zijn. Bij waterzijdig inregelen worden de waterstromen naar de radiatoren zodanig geregeld dat de warmte-afgifte optimaal is.

Als een centrale verwarmingsinstallatie niet waterzijdig is ingeregeld (98% van de huishoudens niet het geval) dan stroomt door de radiatoren dicht bij de CV-ketel te veel water, terwijl er door radiatoren ver van de ketel te weinig water stroomt. Hierdoor worden ruimten die zich ver van de CV-ketel onvoldoende warm en in de ruimten dicht bij de CV-ketel warmer dan gewenst. Wanneer je waterzijdig je systeem hebt ingeregeld hoeft je CV-ketel minder hard te werken. Hierdoor kan het comfort van de verwarming verhoogd worden en een gasbesparing tussen 5 – 15% (gemiddeld 10%)gerealiseerd worden.

 

 

 

 

Hoeveel is de besparing uitgedrukt in geld?
Het gemiddelde verbruik van een gezin is ongeveer 1600m3 per jaar. (bron: site MilieuCentraal.nl). Bij een gasbesparing van 10% is dat 160m3 x €0,60(gastarief) = € 96,- per jaar!

 

>>>Terug

© 2021 WEL

Thema door Anders Norén