WEL

Welkom bij Waalre Energie Lokaal

Waterbesparing

Nederland heeft betrouwbaar, schoon kraanwater. Het is belangrijk daar zuinig mee om te springen, om energieverspilling en verdroging tegen te gaan. Ook voor uw waterrekening is besparen gunstig. Met onderstaande tips kunt u direct actie ondernemen. Daarnaast vindt u ook tips voor waterbesparende investeringen.Door de kraan te laten lopen tijdens het tanden poetsen spoelen er bijvoorbeeld al enkele liters schoon, ongebruikt water het riool in. Zonde! Het kost veel geld en energie om schoon drinkwater te maken en omdat we in Nederland steeds meer water gebruiken, zal het steeds meer geld en energie kosten om iedereen van schoon drinkwater te voorzien. Door in huis slim met water om te gaan bespaart u niet alleen geld en energie (voor het verwarmen van het water), maar u helpt ook het milieu een handje.

Milieu

 • Repareer lekkende leidingen. Tien druppels water per minuut lijkt weinig, maar loopt op tot 1100 liter per jaar. Dat is onnodig verlies.
 • Stap één minuut eerder onder de douche vandaan. Als iedereen dat doet, besparen we jaarlijks in Nederland 28 miljard liter water en 126 miljoen m3 gas.
 • Spoel klein chemisch afval (zoals medicijnen, olie, terpentine en verf) niet weg, maar lever het apart in. Alles wat u door de gootsteen of het toilet spoelt, kan in het grond- of oppervlaktewater komen en problemen opleveren bij drinkwaterwinning.
In huis
 • Als u oude kranen, de douchekop en de toiletstortbak vervangt door moderne watersparende varianten, dan kan uw waterverbruik 30 procent dalen: van gemiddeld 126 liter naar minder dan 90 liter per persoon, per dag.
 • Douchen met besparende douchekop (te koop vanaf € 9) bespaart al veel (warm) water. Het waterverbruik van een gemiddelde douchebeurt met normale douchekop is 68 liter water; met een spaardouchekop kost die 59 liter. Ter vergelijk: een warm bad kost 120 tot 150 liter.
 • Als u nog geen spoelonderbreker heeft, kunt u zelf eenvoudig een spaarknop (of spoelonderbreker) op de toiletstortbak monteren (vanaf € 7). Dat bespaart 8.000 liter water per jaar.
 • Voordat warm water uit de kraan komt, loopt eerst koud water weg. Vang dit op om planten mee water te geven, of om groenten mee te wassen.
 • Speciale mondstukken of inlegringetjes voor kranen zorgen ervoor dat er per minuut minder water uit de kraan komt, zonder dat u hierdoor comfort inlevert. Ze besparen tot 3000 liter per jaar en zijn beschikbaar vanaf € 1,75. Deze bespaartip geldt niet voor badkranen en andere tappunten waar u voornamelijk grote hoeveelheden water afneemt.
 • Kranen, douchekoppen en andere producten met het KIWA keurmerk Laag Verbruik op de verpakking, zijn gegarandeerd zuinig met water.
 • Draai alleen een was als de machine vol zit. Wasmachines zijn grote water- en energieverbruikers. Door bewust om te gaan met het gebruik van dit soort apparaten bespaar je niet alleen water, maar ook energie.
Rond het huis
 • Geef de tuin in de zomer niet elke dag water, maar bijvoorbeeld één maal per week een flinke hoeveelheid. Daardoor ontwikkelen de planten langere wortels, zodat ze dieper in de bodem water vinden. In droge tijden zult u dan minder water hoeven te geven.
 • Bij het wassen van de auto kunt u driekwart van het water besparen, als u de tuinslang laat liggen en met emmers aan de slag gaat. De tuinslang gebruikt al gauw 150 liter water; met vier emmers van tien liter kan het ook. Sommige wasstraten hebben het Milieukeurmerk, zij werken energiezuinig en gebruiken een beperkte hoeveelheid water in een gesloten systeem.
 • Eén liter gemorste motorolie kan maar liefst een miljoen liter grondwater ongeschikt maken voor drinkwatervoorziening. Wees dus voorzichtig als u werkt met olie.
 • Regenwater is een goed alternatief voor leidingwater bij het wassen van de auto en het water geven in de tuin. U kunt het opvangen met behulp van een regenton.
Jaarlijks valt er 80.000 liter regenwater op het dak van een doorsnee huis. Bij de meeste huizen verdwijnt dit water regelrecht in het riool. Dat is zonde. U kunt het regenwater ook opvangen. Met een regenton voor 200 liter water kunt u per jaar zeker 7000 liter drinkwater besparen. Dit doet u door regenwater te gebruiken voor klusjes waarvoor u anders drinkwater zou gebruiken.
Met het gebruik van een regenton:
* bespaart u kostbaar leidingwater
* heeft u door een eenmalige investering jarenlang gratis water voor toepassingen zowel binnen als buiten
* heeft u zacht water wat beter is voor uw kamer- en tuinplanten
* heeft u buiten in de tuin water binnen handbereik
Investeren in waterbesparing
Zuinig zijn met warm water is een dubbele besparing. U bespaart water uit, en energie voor waterzuivering, en daarnaast ook nog stookkosten voor het opwarmen van het water. Een gemiddeld huishouden gebruikt 385 m3 gas per jaar om drinkwater te verwarmen. Dat kost ongeveer € 258 (prijspeil 2007).Zorgvuldig omgaan met water is de eenvoudigste manier om te besparen. U verhoogt uw structurele waterbesparing door te investeren in energie- en waterzuinige apparatuur, zoals een hoog rendement warmwatertoestel of vaatwasser met A-label.
 • Een energiezuinig warmwatertoestel bespaart veel energie. De zuinigste toestellen zijn de zonneboilercombi, de warmtepompboiler, de Ultra Hoog Rendement combi-ketel en de Gaskeur HRww combiketel. Welk toestel voor u de beste keuze is, hangt af van uw situatie.
 • Heeft u al een nieuw toestel voor warm water gekocht, of gaat u uw huis verbouwen? Denk dan ook aan de waterleidingen tussen het toestel en de keuken- en badkamerkraan. Optimale warmwaterleidingen zijn kort en dun. U bespaart zo water, energie en u hoeft minder lang te wachten op warm water.
 • Als het warmwatertoestel te ver van de keuken staat, en optimale leidingen geen oplossing bieden, dan kan een miniboiler een oplossing zijn.
 • Overweeg bij verbouwing of vervanging van uw toilet een waterbesparend toilet. Dat is net zo functioneel maar veel beter voor het milieu, omdat u 30.000 liter water per jaar bespaart.
 • Een zuinige wasmachine of vaatwasser brengt uw jaarverbruik flink omlaag. Machines met een A-label gebruiken de minste energie.

Kijk op SlimWonen+ wat er voor u mogelijk is !

>>>Terug

© 2021 WEL

Thema door Anders Norén